Informatie

Wat is leasing ?

Leasing is een financieringsvorm die je gebruikt voor bedrijfsmiddelen. Denk aan bedrijfsauto’s, machines, computers of kopieerapparaten. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en jij betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik. Lees hier hoe lease werkt.
Leasing is in omvang de tweede financieringsvorm van het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland heeft voor zo’n 16 miljard euro aan leasecontracten uitstaan (Bron: Leasing Nederland – NVL).

Zo werkt leasing

Gebruik je leasing voor je bedrijfsmiddelen? Dan ga je een overeenkomst aan met een leasemaatschappij. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en geeft het via lease aan jou in gebruik of eigendom. Maandelijks betaal je een bedrag (leasetermijn) aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Afhankelijk van de leasevorm word je direct eigenaar van het object. Of je bepaalt dit aan het einde van de leaseperiode. Omdat je de waarde van het object in termijnen betaalt, hoef je niet in een keer een grote investering te doen. Zo houd je werkkapitaal in je bedrijf.

Vormen van leasing

De bekendste vormen van leasing zijn financial lease, operational lease en private lease.

Financial lease

Bij financiële lease sluit je als het ware een lening af. De leasemaatschappij financiert in principe de volledige aanschafwaarde (100% financiering) van bijvoorbeeld de nieuwe machine. Je bent eigenaar van deze machine en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico.

Operational lease

Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van het object dat je leaset. Je huurt als het ware een object. Je kunt naast het gebruiksrecht ook extra diensten zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen afnemen. Hierdoor gaat de leasetermijn (het maandelijkse bedrag dat je betaalt) omhoog. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het object weer terug. Of ze bieden jou het object aan voor de op dat moment geldende marktwaarde of een vastgestelde prijs.

Private lease

Private lease geldt bij het leasen van auto’s. Je leaset een auto en betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaal je zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in. De leasemaatschappij verrekent dan de gereden kilometers en niet-acceptabele schades. Er is geen fiscale bijtelling. Die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak. Lees meer over private lease voor zzp’ers.

For meer infromatie kunt u hier  vinden

Menu